André van Duin

Andre van Duin wordt in Rotterdam geboren als Adrianus Marinus Kyvon. Al op jonge leeftijd is hij gefascineerd door het imiteren van anderen artiesten.

Vanaf zijn 15e stuurt hij open sollicitatiebrieven naar verschillende televisieomroepen. Hij ondertekent deze brieven niet met zijn echte naam, maar met ‘André van Duin’, dat klonk beter. Als hij 17 jaar is mag André meedoen aan de AVRO talentenjacht Nieuwe Oogst. (1964)Hij wint de wedstrijd met zijn bandparodie. Met deze act staat hij een paar maanden later in het Kurhaus, in het voorprogramma van de Rolling Stones.

Het winnen van Nieuwe Oogst opende nieuwe deuren voor André. Zo stond hij onder andere in de Zaterdagavondshow met Willy en Willeke Alberti, maakte hij in 1968 bij de AVRO zijn eerste vijf televisieshows: Een avondje tv met André.

In 1970 ging een langgekoesterde wens van André in vervulling. Onder leiding van Joop van den Ende Theaterproducties brengt hij zijn eigen revue: Lach in de ruimte. Sidekicks in deze show waren Frans van Dusschoten en Ria Valk. In latere revues werkte Van Duin samen met o.a. Corrie van Gorp, Ron Brandsteder, Joke Bruijs en Ferry de Groot.

Lees meer

FACTSHEET

André van Duin:
Nederlands revueartiest, komiek, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver en programmamaker.

Geboren:
20-02-1947, Rotterdam

Won ooit:
Johan Kaartprijs (1985) voor zijn revues, Beeld en Geluid Oeuvre Award 2010, Frans Banninck Cocq Penning (2014)

Is ook:
Officier in de Orde van Oranje Nassau Heet eigenlijk: Adrianus Marinus Kyvon (hij liet zijn achternaam ‘Kloot’ in 1966 veranderen in Kyvon)

Nieuw