Boek over slecht gevallen ‘Negerdag’

Cabaretier Howard Komproe zoekt in zijn theatervoorstellingen altijd de grens op. Als reactie op Moederdag, Vaderdag en Internationale Vrouwendag bedacht hij de term ‘Negerdag’. Op zijn Twitteraccount maakte hij via ‘#Negerdag’ zijn idee openbaar, maar zijn grap viel niet bij iedereen in goede aarde. Deze ervaringen inspireerde hem tot het schrijven van het boek ‘De grens van de grap’. Gisteravond vertelde hij erover bij Pauw en Witteman.

In ‘De grens van de grap’ reconstrueert Komproe de heisa die ontstond na het uitroepen van 12 maart als internationale ‘Negerdag’. Hij gebruikt hiervoor voorbeelden van de boze reacties en doodsbedreigingen die hij ontving op Twitter. In zijn zoektocht naar de vraag hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen, voorziet hij de gebeurtenissen van commentaar en geeft hij zelfhulpopdrachten voor ‘negers’ en ‘niet-negers’.

Ook anderen laten in het boek als ‘grensbewakers’ verschillende voorbeelden zien van grenzen stellen. Zo vertelt journalist Robert Vuijsje over het ‘Joden’-geschreeuw bij voetbalwedstrijden, schrijft advocaat Gerard Spong dat ‘het aanzetten tot belediging niet strafbaar is’ en rept filosofe Stine Jensen over ‘negeremancipatie’.


nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Verplicht veld